Duurzaamheid

Logo Brüning Technische Coatings B.V.
Thema's Duurzaamheid

Brüning Technische Coatings, van nature duurzaam

Verbetering van producteigenschappen, verlenging van de levensduur en verfraaiing van het uiterlijk vormen de kern van de waarde die Brüning Technische Coatings toevoegt aan de producten van haar klanten.

Al ruim 40 jaar draagt het familiebedrijf Brüning Technische Coatings met haar specialistische kennis en hoogwaardig vakmanschap bij aan het verduurzamen van zeer uiteenlopende kleine en grotere onderdelen in kleine en grote series. Toepassingen zien we in de auto-industrie, de algemene machinebouw, en de kantoormachine industrie, maar ook in de offshore en scheepvaartindustrie, utiliteitsbouw en vloeistoftransport.

Bestendig, betrouwbaar en gedegen zorgt Brüning Technische Coatings voor houdbare en stabiele oplossingen voor haar klanten.

Duurzaamheid is niet alleen het resultaat van het werk van Brüning Coatings, ook de wijze waarop het productieproces plaats vindt wordt gekenmerkt door een duurzame benadering.

Wil je meer weten over hoe duurzaam Rilsan is, hoe Brüning Coatings met energie omgaat of wat Brüning Coatings doet om maatschappelijk verantwoord te ondernemen kijk dan hier verder.

Verbetering

Verlenging

Verfraaiing

Biobased grondstoffen

Al ruim 40 jaar verwerken wij als een van onze belangrijkste coatings Rilsan. Rilsan wordt geproduceerd uit castor bonen uit de castor oil plant, de Ricinus palmboom en is daarmee een biobased grondstof.

De producent van Rilsan is Arkema. Bij Arkema is duurzaamheid/sustainability een erg belangrijk onderwerp. Hiermee wil deze producent zich duidelijk onderscheiden van de concurrentie. Meer weten over de duurzaamheid van Arkema? Klik dan hier voor meer informatie over duurzame oplossingen van Arkema.

De grondstof van Rilsan zijn de zaden van de castor oil plant (Ricinus communis). De castor plant groeit vooral in Zuid Europa en in regio’s in het oosten van Afrika. Een van de grote voordelen is dat deze castor oil plant groeit op zeer arme grond. De productie hiervan zal dus geen andere producten verdringen. De bonen van deze plant creëren een polyamide keten, die perfect geschikt is om als beschermende coating voor metaalproducten te dienen. Bij Arkema noemen ze dit ook wel een ABC material (Advanced Bio Circular). Dit houdt in dat deze deel uit maken om de CO2-voetafdruk te verkleinen. Wil je meer weten over ABC-materials van Arkema kijk dan hier.

De gecultiveerde Ricinus olie boom geeft geen verstoring van de voedselketen, is niet genetisch gemodificeerd, vergt nauwelijks bestrijdingsmiddelen, groeit op arme grond in  semi-aride gebieden  en heeft bijna geen water nodig.

Door de voortdurende aankopen van Ricinus olie op de wereldmarkten wordt bijgedragen aan de economische ontwikkeling van een aantal regio’s waaronder Zuid-Amerika, India, Zuidoost-Azië en China.

De coatings bevatten geen giftige stoffen en zijn zelfs toegestaan voor contact met levensmiddelen.

Bovendien is de fabrikant van de Rilsan coating, Arkema, al jaren geleden gestart met een programma om de boeren die deze Castorplant verbouwen te helpen een duurzame toekomst op te bouwen. Rilsan is dus milieuvriendelijk, 100 % plantaardig, volledig afbreekbaar,  niet giftig en hernieuwbaar. Ook bij het productieproces is voor deze producten minder energie nodig. Het is een verantwoorde keuze voor milieubewuste productie.

Op de website van Arkema is nog veel meer informatie te vinden over de duurzaamheid van Rilsan.

Energie 

Energiegebruik is voor Brüning Coatings erg belangrijk omdat veel apparatuur in het bedrijf op stroom werkt. Er wordt altijd geprobeerd om het energie verbruik zo laag mogelijk te houden. Hiervoor blijft Brüning constant investeren in nieuwe apparatuur die met minder/zelfde stroom meer capaciteit hebben. Zo is er onlangs een nieuwe compressor geplaatst die bij gelijke stroomafname 50% compressielucht levert. Ook is er in het gehele gebouw led verlichting geplaatst en wordt er gewerkt met voelers waar dit kan. De ovens worden door de jaren heen vernieuwd voor nieuwe ovens met een lager verbruik. Bij nieuwe investeringen zal er altijd gekeken worden hoe het energie  verbruik verminderd kan worden.

Brüning Coatings heeft bij de bouw van de nieuwe hal in 2018 ook zonnepanelen geplaatst. In totaal zijn er 60 zonnepanelen geplaatst. Met deze 60 zonnepanelen wekt Brüning Coatings een deel van zijn stroom zelf op. Bij uitbereidingen van de panden zal er altijd gekeken worden wat de mogelijkheid is om nog meer zonnepanelen te kunnen plaatsen.

Circulaire afvalstromen

 

Restwarmte van de compressoren wordt gebruikt voor het verwarmen van het magazijn. De ovens verwarmen de natlakafdeling en de poedercoatafdeling met hun overtollige warmte.
Oude ophanghaken vinden een nieuwe toepassing in bezemsystemen en de ontvettingsinstallatie regenereert zijn eigen oplosmiddel tijdens productie.

MVO

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) staat hoog in het vaandel van Brüning Technische Coatings. Vooral omdat Brüning Technische Coatings zich altijd voor de maatschappij wil inzetten en hier een steentje en bij wil dragen. Wij zijn altijd een familie bedrijf geweest en willen dit graag goed aan de volgende generatie ondernemers overdragen.

De 3P’s is een belangrijk aspect van MVO en duurzaamheid. Er wordt daarbij gekeken naar People, Planet en Profit.

People

Het personeelsbeleid van Brüning The Coating Company is volledig gericht op duurzaamheid, continuïteit, veiligheid en vertrouwen. Er zijn relatief veel medewerkers in ons familiebedrijf die 25 tot 40 jaar in dienst zijn. Wij vinden het belangrijk dat een ieder die bij ons werkt ’s morgens met plezier naar zijn of haar werk gaat en ’s avonds weer gezond thuiskomt. We hanteren een informele sfeer, een platte organisatie waarin iedereen gehoord wordt, en trachten met ieders individuele sterktes en zwaktes rekening te houden.

Aan mensen met afstand tot de arbeidsmarkt worden structureel kansen geboden om weer deel te nemen aan het reguliere arbeidsproces. Bij Brüning werken werknemers met verschillende nationaliteiten en achtergronden in een stabiele werkomgeving.

Ook werken wij samen met Philadelphia. Philadelphia biedt een werkplek aan voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Er is een nauwe samenwerking met 2 locaties van Philadelphia die wij van werk voorzien. Dit is een mooie aanvulling op onze flexibele schil want bij drukte kan er altijd werk naar Philadelphia worden gebracht. 

Ook hebben wij al sinds 2010 een nauwe samenwerking met Uitzendbureau Effectief.

Effectief zorgt voor uitzendkrachten als wij deze nodig hebben. Soms zijn dit arbeidsmigranten die graag willen meedraaien in de maatschappij. Door deze samenwerking worden deze arbeidsmigranten geholpen bij de arbeidsintegratie. Immers door met collega’s samen te werken en in de pauzes samen koffie te drinken leer je de Nederlandse taal toch het snelst.

Lees ook artikel van Effectief:

Planet

Brüning Coatings blijft elk jaar investeren om de ecologische voetafdruk te reduceren. In de laatste jaren zijn de volgende investeringen al gerealiseerd:

  • Zonnepanelen voor eigen energie opwekking
  • Beide fabriekspanden en alle kantoren voorzien van ledverlichting
  • Continue vernieuwen van machinepark, frequentiegeregelde compressoren, infrarood ovens om energie te besparen
  • Trommelspuitmachines en dip spin machines om overspray en lakverbuik te reduceren
  • Zoveel mogelijk gebruik maken van biobased coatings

Alle afvalstromen zijn gecontroleerd en zo veel mogelijk circulair. Zo is er een key regel binnen het bedrijf om het gereedproduct in de zelfde verpakking terug te leveren zoals ze aangeleverd zijn. Hierdoor wordt de waste van inpakmateriaal beperkt en wordt er zo min mogelijk nieuw materiaal ingekocht.

Ook wordt er in de fabriek gekeken hoe er zo goed mogelijk om kan worden gegaan met energie. Zo wordt de warmte van compressoren gebruikt om het magazijn te verwarmen. Ook werken bijna alle ovens via tijdklokken waardoor deze niet onnodig aanstaan en bij nieuwe investeringen zal er altijd gekeken worden hoe dit zo duurzaam mogelijk kan.

Profit

Jaarlijks steunen wij de Hartstichting, sportclubs, serviceclubs en zijn wij ambassadeur van het Airborne Museum in Oosterbeek. 

Recent heeft Brüning Coatings ook voetbalschool Balpro gesponsord met een bijdrage voor nieuwe sponsorshirts.

Brüning Technische Coatings werkt vanuit de overtuiging dat wij onze partners dichtbij zoeken. Zo werken wij met een transporteur uit onze omgeving, onze installateur is een regionaal bedrijf en ook onze grondstoffen proberen wij zo dicht mogelijk bij huis in te kopen. Daarmee willen wij de transportbewegingen verminderen, en bouwen wij intensieve relaties op met partners die wij goed kennen.

Print Friendly, PDF & Email