PFA/FEP coatings

Logo Brüning Technische Coatings B.V.

PFA / FEP

PFA (Perfluoroalkoxy) en FEP (Fluorinated Ethylene Propylene) zijn beide types fluoropolymeer coatings die bekend staan om hun uitstekende eigenschappen en toepassingen in verschillende industrieën. Ze zijn chemisch bestendig, hebben een hoge temperatuurbestendigheid en zijn niet-klevend. Hier zijn wat meer details over beide coatings:

PFA (Perfluoroalkoxy):

PFA is een copolymeer van tetrafluorethyleen (TFE) en perfluoropropyleen (PFPA). Het is vergelijkbaar met PTFE (Polytetrafluorethyleen), maar het heeft een aantal extra eigenschappen die het geschikt maken voor specifieke toepassingen.

Eigenschappen en toepassingen van PFA-coatings:

Chemische bestendigheid: PFA-coatings hebben een uitstekende weerstand tegen corrosieve chemicaliën en oplosmiddelen. Hierdoor worden ze vaak gebruikt in de chemische industrie en laboratoriumapparatuur.

Niet-klevend: Net als PTFE heeft PFA een zeer lage wrijvingscoëfficiënt, waardoor het oppervlak glad en niet-klevend is. Dit maakt het ideaal voor toepassingen waar anti-aanbak eigenschappen nodig zijn, zoals voedselverwerking en bakkerijen.

Hoge temperatuurbestendigheid: PFA-coatings kunnen temperaturen tot ongeveer 260°C (500°F) weerstaan, waardoor ze geschikt zijn voor gebruik in warmte-afdichtingstoepassingen en andere hoge temperatuuromgevingen.

FEP (Fluorinated Ethylene Propylene):

FEP is een thermoplastisch fluoropolymeer dat wordt geproduceerd door de polymerisatie van tetrafluorethyleen en hexafluorpropyleen. Het is vergelijkbaar met PTFE en PFA in sommige eigenschappen, maar heeft ook zijn eigen unieke kenmerken.

Eigenschappen en toepassingen van FEP-coatings:

Niet-klevend: FEP heeft een uitstekende anti-aanbak eigenschappen, wat het geschikt maakt voor het coaten van kookgerei, bakplaten, en andere toepassingen waar het voorkomen van aanhechting belangrijk is.

Transparantie: FEP-coatings zijn transparant en hebben een hoge lichtdoorlaatbaarheid. Hierdoor worden ze gebruikt in toepassingen waar visuele controle noodzakelijk is, zoals sight glasses in de chemische verwerkingsindustrie.

Elektrische isolatie: FEP heeft uitstekende elektrische isolatie-eigenschappen, waardoor het wordt gebruikt voor draad- en kabelisolatie, evenals voor elektronische componenten.

Beide coatings worden aangebracht door middel van het smelten en uitharden van het polymeer op het oppervlak dat moet worden gecoat. Ze zijn bestand tegen veroudering, chemicaliën en weersinvloeden, wat ze duurzaam maakt in diverse omgevingen. Bij het selecteren van de juiste coating voor een specifieke toepassing is het belangrijk om rekening te houden met de vereiste eigenschappen en omgevingsfactoren om ervoor te zorgen dat de coating optimaal presteert.

Is deze toepassing iets voor u?

Neem contact met ons op voor een gesprek of offerte
Print Friendly, PDF & Email